Van Aert Rediscovers His Sprint in Stunning Stage 8 Finish

Wout van Aert verraste velen met zijn prestatie in de achtste etappe van de Tour de France van 2025. Hij eindigde als tweede in een sprint die weinigen van hem verwachtten, laat staan dat hij bijna zou winnen. Na een uitdagend seizoen, gekenmerkt door blessures en tegenvallende resultaten, was Van Aerts sterke finish in Laval een moment van heropleving. Zijn reflecties na de etappe gaven inzicht in wat er die dag voor hem veranderd was, zowel fysiek als mentaal.

De Belgische renner gaf toe dat het vertrouwen tijdens de Tour van dit jaar ver te zoeken was geweest. In de beginfase twijfelde hij aan zijn conditie, vooral na een elfde plaats in de tijdrit, waarvan velen hadden verwacht dat hij zou domineren. Hij had ook een moeizame seizoensstart doorgemaakt, met tweede plaatsen in eendagswedstrijden en toenemende zorgen of hij nog wel het topvermogen bezat dat ooit zijn rijstijl kenmerkte.

Maar er klopte iets in de laatste kilometers van etappe 8. Het terrein was grotendeels vlak, in het voordeel van pure sprinters, en de dag verliep zoals verwacht: een gecontroleerd tempo, minimale ontsnappingsdreigingen en een massasprint in het verschiet. Renners zoals Jonathan Milan, Kaden Groves en Arnaud De Lie waren klaar voor de finish, terwijl hun ploegen er alles aan deden om hen naar voren te brengen. Van Aert, rijdend voor Visma | Lease a Bike, bleef dichtbij, maar stond niet in het middelpunt van de belangstelling.

Na afloop van de etappe legde Van Aert uit wat hem vertrouwen in de laatste momenten had aangewakkerd. Hij zei dat de windrichting in de laatste bocht alles had veranderd. Het grootste deel van de etappe hadden de renners te kampen met tegenwind en drukkende hitte. Toen de groep de laatste kilometers naderde, voelde Van Aert de wind hem eerder helpen dan tegenwerken. Die subtiele maar belangrijke verandering gaf hem het vertrouwen om een volledige sprint aan te gaan. In zijn eigen woorden: “Maar wat me echt deed geloven dat ik het vandaag kon, was toen ik die wind in de rug door de laatste bocht voelde razen. Ik heb de hele week tegenwind en hitte gehad. Vandaag sloeg het om. Plotseling wist ik dat de snelheid me zou dragen, en ik dacht: ‘misschien ben ik terug.'”

Van Aert gebruikte dat moment om agressief te versnellen, zich vast te grijpen in Milans wiel en een krachtige sprint te lanceren. Even leek het erop dat hij de Italiaan zou inhalen. Maar Milan hield stand, kwam als eerste over de finish en behaalde zijn eerste etappezege in de Tour de France. Van Aert eindigde als nipte tweede, een resultaat dat aanvoelde als veel meer dan een bijna-overwinning. Het was het bewijs dat zijn conditie verbetert en dat hij een bedreiging blijft, zelfs in etappes die ontworpen zijn voor snellere mannen.

Waarnemers merkten op dat Van Aerts tactiek de ervaring toonde van een renner die weet hoe hij een wedstrijd moet lezen. Waar anderen zich concentreerden op positie en lead-outs, lette Van Aert op wind en ritme. Dat situationele bewustzijn, gecombineerd met zijn herwonnen zelfvertrouwen, stelde hem in staat het juiste moment te grijpen en vol vertrouwen de finish te bereiken.

Zijn terugkeer naar de kop van een sprint was niet alleen een fysieke prestatie. Het was een psychologisch keerpunt. Na maanden van twijfels en tegenslagen herinnerde Van Aert de wielerwereld – en zichzelf – eraan dat hij nog steeds de kracht, de instincten en de moed heeft om te vechten voor grote resultaten. Het resultaat verandert niets aan het algemeen klassement en Van Aert mikt dit jaar niet op de gele trui, maar zijn prestatie in Laval was een overwinning van een andere orde. Het markeerde een terugkeer naar vorm en een voorproefje van wat er nog meer te wachten staat in de resterende etappes van de Tour.